Fucking WRT

Fucking WRT

OpenWRT, mint szerver a kukában kötött ki

2015. december 30. - Hóhér az utolsó barátod

Részemről elegem volt, használhatatlan fos ez az egész. Teli bugokkal, a buglista egyre hosszabb (nem csak a trunk esetében, hanem a "stabil" CC-nél és a korábbi verzióknál is), javítani meg a legritkább esetben javítják őket. Úgyhogy vettem egy miniITX-es gépet. Na majd ezzel minden szép lesz és jó...

Hát egy méretes lófasz, az jó...
1. Az épp kéznél lévő Ubuntu 14.04 live-t bootolva úgy jelent meg a GUI, hogy minden második betű, néha több is, egyszerűen hiányzott. Hát ez így használhatatlan. Na mindegy, még próbálkozom. Volt, hogy sikerült használható formában bootolni. Döglassú. Anno sok helyen olvastam, hogy az N3150 kb. egy Core2Duo sebességét hozza, jóval kisebb fogyasztás mellett. Ehhez képest jóval lassabban működik (ugyanez a linux van egy Core2Duo-s gépemen), másrészt a fogyasztása, ha hihetek a mérőmnek, akkor is 25W, ha épp nem csinál semmit. Asus N3150I-C alaplap + egy Kingston SSD, billentyűzet, egér. Ennyi az össz, ami fogyaszt.

2. Debian nemes egyszerűséggel megdöglik. Szerverként ugyan funkcionál, ssh-n be tudok menni rá, de a grafikus felületet képtelen magához térni. Valami "oops...." kezdetű üzenet fogad és nem lehet eltüntetni. Még akkor sem, ha lelövöm a gdm3-t és vele minden grafikus szemetet. Félelmetes... kidobtam eddig közel ötvenezret, majd még ehhez jön kb. 25-ért egy új doboz is, hogy végül csak porfogónak legyen jó... Éljen!   Furcsa, hogy amíg az intel gyártott alaplapot, hálókártyát, addig soha, semmi bajom nem volt, még a legfrissebb darabokkal sem. Most meg...

A bejegyzés trackback címe:

https://fuckingwrt.blog.hu/api/trackback/id/tr918212600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.03. 09:15:48

Ezek a miniITX gépek eléggé finnyásak! Nekem két Gigabyte J1900-am van, és jó darabig tartott, míg rájöttem, hogy kell rajta telepíteni. Elsődleges kritérium, hogy az F4 BIOS (legfrissebb) legyen rajta, a többi gyakorlatilag kuka. Ezután a CD nem lehet az USB-n, mert azt elveszti a telepítés közben (ezt kb 3 nap folytonos próbálkozás eredményeképp sikerült kideríteni.
Ettől kezdve (meg persze a megfelelő BIOS beállításokkal) joyride az egész. Először Debián ment rá, aztán Ubuntu 14, de én a VectorLinux-hoz szoktam, hát most egy VL7 van rajta. Plusz VirtualBox, ami alatt Windows 2003, amin a mail szerver fut. A linux part pedig mint internet router/firewall működik. 2 ISP bejövő, 2 local net. Shorewall a router SW, amit használok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.03. 10:00:01

@Andrass9: Ja, és 12W idle, 15W full load, dual 500GB SSD mirror. Az alaplapnak 2 gigabit ethernetje van, ami routernek ideális, meg 4 USB3 portja.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.03. 18:58:45

@Andrass9: a Gigabyte J1900-as lapjairól olvastam anno hajmeresztő dolgokat. Ezt az új gépet végül Debian Jessie-vel sikerült beüzemelni valamennyire, csak ha GUI-t akarok, akkor a GNOME felejtős. De az úgy tűnik, nem annyira a gép hibája, virtualboxban is megfektette a debiant egyszer (többször nem próbáltam).
Vannak idegesítő dolgai, például az előbb is egy reboot után nem tudom, mit csinált, de hálózaton nem volt elérhető, a képernyő fekete, de volt rajta jel (a monitor jelzi, ha "üresjáratban" van), ellenben a billentyűzet és az egér is döglött volt. Sajnos az nem derült ki a logokból sem, hogy hol akadt el. Az sem kizárt, hogy még a BIOS indulásánál.

Ami a fogyasztást illeti, az a 25W nem tudom, hogy jött össze korábban, később max. 2W-ot mutatott a mérőm, ha épp üresjáratban volt. Viszont az is igaz, hogy ha otthagytam 24 órára a mérőn, akkor láttam 100W feletti kiugrásokat is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.11. 10:28:51

@Hóhér az utolsó barátod: Nekem kettő is van a Gigabyte-ból, meg egy Asus is ketyeg az USA-ban (abban Winfos megy, mert ott az kell). A rémségeket én is olvastam, dehát ez a szakmám, nagy baj lenne, ha nem tudnám gatyába rázni.
2W-os fogyasztás valahol nem gömbölyű. Szintúgy a 100W-os sem. Ez utóbbitól a tápnak el kéne szállnia, az előbbi pedig sleep mód lehet csak.
Az a tapasztalatom, hogy igencsak oda kell figyelni a kernel konfigurálásánál, mert ha bennhagysz felesleges drivereket, érdekes helyzetek állnak elő. Leginkább a bootnál, ahol ugye ezek a driverek is keresgélik a hardware-jeiket. Én ezeket még modul formában sem fordítom, mert csak időkidobás :)
Mivel az ITX alaplapok elég újak, sok google kereses kell a hozzávaló driverekhez. Esetenkén a csipek gyártóinál is érdeklődni kell. Nálam pl. a gigabit ethernet chip viselkedett érdekesen, míg ki nem derült, hogy egy másik típus drivere a jó hozzá ... go figure. (Realtek 8169 a gyártó szerint, de a 8168 driverrel megy csak)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.11. 12:08:12

@Andrass9: Gigabyte-ból valamelyik J1900-asról írták többen, hogy pl. monitor nélkül nem bootol, ami szerver esetében elég szopás...
A 100W-tól egy 200-as tápnak miért kellene elszállnia? Az N3150 proci TDP-je 6W, az átlagos 4. Én meg a 2W-ot vagy az alattit úgy mértem, hogy csak be volt kapcsolva a gép, a timer interruptokat leszámítva nem volt mit csinálnia. A mérő meg ugye nem egy mágneskerekes, félmechanikus jószág, hanem egy Lidl-ből nem egészen 2000Ft-ért vásárolt darab... elvileg (viszonylag objektív tesztben olvastam) 2W-tól mér.

Kernel fordítással nagyon rég nem foglalkozom. Annyira bonyolult lett (nem a fordítás, hanem maga a kernel), hogy nem mernék belepiszkálni. Nem mondom, az 1.x.x-nél még a forrásba is bele mertem nyúlni, de az újabbak már olyanok, hogy inkább használom a disztribúció binárisait.

Mindenesetre elég érdekes egy világ ez az ITX-es, integrált procis környezet. Sohasem volt olyan gondom a linuxokkal, hogy nem ismertek fel egy hardvert és hülyén viselkedtek. Aztán megvettem ezt az alaplapot, azóta... izé... kissé megrendült a bizalmam a linuxban. :(

Nem tudom, írtam-e: volt olyanom ezen a gépen, már a Debian Jessie alatt, hogy boot után, amikor először adtam ki root userként egy find-ot, akkor a fájlok töredékét sem találta meg. Ugyanez a find mezei userből simán és másodjára már root alól is.
Reinstall lett a vége, azóta nem tudom reprodukálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.13. 15:44:58

@Hóhér az utolsó barátod: ITX masina elvileg nem ehet 60W-nál többet. Persze lehet Pico tápot 90W-ost is kapni, de 200-as tápot adni egy 15W-os gépnek minimum csacskaság. Többet eszik a táp alapjáratban, mint az egész alaplap.
A Debian Jessie nem egy stabil release, bár annak nevezik. Nem véletlen írják róla saját maguk:
Contrary to our wishes, there may be some problems that exist in the release, even though it is declared stable. We've made a list of the major known problems, and you can always report other issues to us.
Nekem még egy disztro sem volt megfelelő, valami vagy hiányzott, vagy feleslegesen volt benne. Nem sajnálom az időt a konfigurálásra (elsőre egy nagyon új Linux Kernel eltart 6-10 órát, mire kitanulom a finomságait - amiből általában 6 óra a fordítás, a többi az új változók megértése), az eredmény magáért beszél. A most futó masinám 496 napja van fenn, pedig sokan próbálják feltörni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.13. 15:54:30

@Andrass9: Helyesbítek: 513 napja fut. Ez egy 2007-es Debian bázisu distro az igényekhez igazítva. Igaz, nem ITX masinán fut :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.13. 16:11:50

@Andrass9: eredetileg notebook tápos házat akartam, nulla mozgó alkatrésszel, de amit kaptam volna, az már ránézésre is az ipari hulladék kategória volt. Úgyhogy a vége egy www.chieftec.eu/en/chassis/itx-tower/fi-02bc-u3.html ilyen lett.
Ennek a tápja néma csendben teszi a dolgát, minimális fordulaton pörög benne egy ventilátor, de nincs jelentősége. Kifejezetten ITX-hez készült. Egyébként attól, hogy egy táp 250W-ig terhelhető, még nem fogyaszt sokat automatikusan.

Ami problémám van, azok közül alig találni olyat, ami kimondottan a debian számlájára írható. Leginkább ott a gond, hogy a kernel és a különböző utility-k nem ismerik ezt a hardvert.
(lásd lm-sensors, X szerver stb.)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.13. 16:13:17

@Andrass9: apropó feltörés... tegyél rá valami wordpress-es cuccot, utána dicsekedj! ;)))
(lásd linuxmint)
süti beállítások módosítása