Fucking WRT

Fucking WRT

openwrt - Nightmare on Elm street?

2015. december 12. - Hóhér az utolsó barátod

Hol is tartottam? Ja igen, polipo... azért még adtam neki egy esélyt, hogy legalább amíg kitalálok helyette valamit, legyen proxy-m. Caching proxy egyébként főleg azért kell, mert több linuxos virtuális gépem van és a magyar mirrorok nem mindig megbízhatóak, a külföldiek meg újabban iszonyat lassúak. Szerintem kedvenc ISP-mnél van elkefélve valami, de az is lehet, hogy en bloc Magyarországról lassú szinte mind. (régebben Ausztria pl. azonos sebességű volt a magyar tükrökkel, akkor még 20-30Mbps sávszélem volt. Most van 100Mbps, ami a gyakorlatban 80, de a külföldi tükrökről jó, ha 300Kbps-t el tudok érni. :(  A speedtest is jelez némi lassulást, de nem ilyen durvát, szóval nem tudom, mi lehet a gond. (azért a speedtest.net-nek nem hiszek igazán, helyenként mintha kozmetikázná az eredményt), no de vissza az eredeti témához, polipo...

Ma délelőtt hirtelen azt a választ kaptam, hogy nincs válasz a proxy-tól. Felmentem a routerre, és tényleg: a polipo processz nyomtalanul eltűnt. Saját logjában, syslogban semmi infó róla, hogy mi történt. Itt eldőlt, hogy akkor a polipot repülni tanítom és jön vissza a squid, majdcsak összegányolok valamit, hogy ne egye meg az egész rendszert. Közben még kicsit nézelődtem a google-n, hogy miért is kellett ennek a nyomorultnak a DocumentRoot a cache beindításához, kiderült, hogy tegnap egyszerűen átsiklottam felette, hogy más is megtalálta az okot. Egy 2014-es fórum posztban ott volt még a patch is, amit csak rá kellett volna tenni a forrásra (egyetlen sor cseréje) és újrafordítani a kiadott binárist. Több mint egy éve nem voltak képesek javítani. A workaround meg ugye egy kib. nagy sec.hole... Na mindegy. Lassan erőt gyűjtök és megy vissza a squid, de a polipo és a squid korábbi kidöglései miatt elméláztam, hogy valami felügyelő programocska sem ártana, ami egy esetleges megdöglés esetén takarít és újraindítja a szükséges processzt. Hoppá, ott a collectd, van neki process modulja, meg valami notification interface-e is. Hát igen... bizonyos feltételek teljesülése esetén tudok üzenetet küldeni. De egyelőre úgy látom, újraindítani a megdöglött processzt már nem. Egye fene, a nagios amúgy is elterjedtebb (legalábbis többször találkoztam vele), lecserélhetem a collectd-t nagios-ra. Aha... ahogy azt a Móricka képzeli... nagios nincs. Csak egy ősi verzió, az oldpackages-ben, a Barrier Breaker repoban. Hmmmm... most látom csak, hogy talán nem ok nélkül: mióta lett fizetős, pláne ilyen drága a nagios? :((( (jelzem: nyolcadik éve, hogy kiestem a szakmából, közvetlen dolgom nem volt ezekkel, munkahelyemből adódóan elég drága játékszereink voltak ilyen célokra) Azért ez elég durva. :((((   Gyakorlatilag egy demo ami ingyenes??? Mert hogy se webes interface(?? a konfigurálást letojom, de ahogy elnézem, grafikonok készítése és egyéb monitoring cuccok is csak a fizetős verziókban, valójában a business változatban érhetőek el... na jó, hát nagios nem kell. És itt megáll a tudomány, mert egyelőre ott tartok, hogy nem csak keveset tud a collectd ahhoz képest, amit szeretnék, de openwrt-re egyszerűen nincs más felügyeleti szoftver. Ja, collectd + luci-app-statistics processzfelügyelete mintha bugzana, mert a processzek grafikonjai közt van egy ami nem létező vagy hibás formátumú képre hivatkozik. Lehet, hogy az lesz a vége, összegányolok magamnak valamit pythonban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fuckingwrt.blog.hu/api/trackback/id/tr48159358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása